Iz fra Ivanovih razmišljanja o Božjoj riječi

Gospodin je doista iznad svega, ali je u svojim postupcima redovito nezapažljiv. Ne samo mi, obični smrtnici, nego i proroci (Ilija) i apostoli očekuju izvanredne vidljive i bučne Božje poteze (Petar).

Riječ proroku Iliji, u kojem su donekle svi proroci: „Iziđi i stani u gori pred Gospodinom. Evo Gospodin upravo prolazi…“ Ilija ga očekuje u vihoru što drobi brda, pa u potresu, pa u ognju; ali Gospodin bješe u šapatu laganog i blagog lahora… Nije li to uputa kako ćemo i mi čuti i osjetiti Gospodina, ali i kako ćemo i postupati poput Gospodina: lagano, blago i do kraja ustrajno?

Ilija se veliča Sirahovim izvještajem (Sir 48, 1–4. 9–11): ‘oganj’, ‘buktinja’ mu je riječ, ‘nebo je zatvorio’, ‘slavan je u čudesima’… Ipak, sav Izrael ga veliča gledajući unatrag! A što je sve morao doživljavati od suvremenika? Zaželje umrijeti zbog tvrdokornosti naroda! Ne upoznaše ga… ne primiše njegove poruke. Isto bi bilo kad bi i danas živio! Kao što i doživljuje u Ivanu Krstitelju i u Sinu Čovječjemu. I u današnjim ‘sinovima čovječjim’, tj. Božjim namjesnicima.

Svejedno je da li se on zove Ilija, Ivan ili bilo tko drugi od Boga poslan; bitna je poruka, i bitno je poruku prihvatiti. Za prihvaćanje je nužna SPREMNOST na OBRAĆENJE.

Varka je govoriti: Kad bi nam bio ovaj ili onaj, JA bih bio bolji! Krivnju bacamo na okolinu: ‘Nisam našao što sam tražio’… A što si tražio? Boga, zar ne? Uvijek ćeš ga naći, ali treba početi obnovu od sebe: „Bože, obnovi nas…“ i onda ćemo upoznati ‘Iliju’ u svakom Božjem poslaniku, iako nam on i malen izgledao.

Gospodin opet ulazi u Ilijin put. Presuši potok gdje je Ilija stanovao po riječi Gospodnjoj, i šalje ga u Sarfatu sidonsku gdje će ga hraniti jedna udovica. Ilija je udovici u Sarfati i njezinu sinu bio ‘sol i svjetlo’. Ona se svakako pitala tko je taj čovjek kojega je ‘slučajno’ susrela prije nego se spremala UMRIJETI ona i njen sin. Tko je ta udovica? Zašto je baš k njoj poslan Ilija? Možemo gomilati još mnoga ‘zašto’. Ali nije li to objava da budemo budni, jer tamo gdje se i ne nadamo možemo susresti Gospodina i njegovu ruku? Ilija je susreo Božju ruku u ruci udovice, a udovica u moći Božjoj po Iliji.

Molitva svetom Iliji

Svemogući Bože, molimo te, daj nama, koji vjerujemo kako je blaženi Ilija, tvoj prorok, na ognjenim kolima čudesno uzdignut na nebo, da po njegovu zagovoru budemo uzeti u nebo i da se radujemo u društvu tvojih svetih. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.