17. OBLJETNICA SMRTI SLUGE BOŽJEGA FRA IVANA PERANA – 12. 09.2020.

981

U Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu u subotu, 12. rujna, proslavljen je spomen stote obljetnice rođenja i sedamnaeste obljetnice smrti sluge Božjega fra Ivana Perana. Euharistijsko slavlje u koncelebraciji s desetak svećenika predvodio je fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra.

Na početku slavlja okupljene je pozdravio košljunski gvardijan fra Diego Deklić istaknuvši kako je ovo okupljanje oko svetog traga života kojeg je ostavio sluga Božji fra Ivan Peran u nešto skromnijem obliku zbog pandemije koronavirusa, no svjedoči o čuvanju spomena ove zajednice na lik brata koji je svojim trudom izgrađivao i košljunsku zajednicu.

U uvodu slavlja fra Andrija Bilokapić je istaknuo kako smo u svakom euharistijskom slavlju okupljeni oko neobična čašćenja spomen-čina Kristove muke, smrti i uskrsnuća: “Mi ne samo da se spominjemo Isusove muke i uskrsa, nego ih i činimo, uprisutnjujemo. Zato je sv. Misa trenutak gdje živimo i spomen-činimo i ono što je sveto i dobro u životu naših prethodnika u vjeri. U ovom se slavlju spominjemo Blažene Djevice Marije, apostola, svetaca, svih onih koji su se trudili svojim životom objaviti svijetu svetost Božju. Osobito danas pred nama stoji sluga Božji fra Ivo Peran kao svjedok koji je svjedočanskim životom postojanosti u vjeri Kristovoj ostao franjevac odan Crkvi Božjoj.“

Svoju besjedu u povodu obljetnice smrti Sluge Božjega fra Ivana Perana,  fra Andrija je započeo osvrćući se naviještenu Božju riječ gdje apostol Pavao govori kako valja bježati od idolopoklonstva. Fra Andrija je izrazio svoju bojazan kako je među Kristovim vjernicima previše idolopoklonstva jer prva Božja uredba glasi: ‘Ja sam Gospodin Bog tvoj i nemaj drugih bogova uz mene’. „Ne postoji na ovoj zemlji čovjek bez Boga, čovjek bez božanstva. Naš je Bog i naše božanstvo ono što nam je u životu najvažnije, ono  u što ulažem svoj život!“, naglasio je propovjednik te nastavio da „kada čovjek ne prizna da je stvoren na sliku Božju, onda stvara bogove na svoju sliku, klanja se slijepim vođama. To je bilo na zemlji otkako je čovjeka sve do dana današnjega. Idolopoklonici koji ne priznaju Boga, koji stvaraju božanstva na svoju sliku oni su zatvoreni istini, evanđelju, Bogu i njihovo djelo postaje velika ruševina.“

Nadalje, fra Andrija se kratko osvrnuo kako su idolopoklonici sudili fra Ivana Perana, na koji način se njihovo djelo urušilo, dok djelo fra Ive Perana ostaje među nama. Pojasnivši kako jedino Isus pravo vidi naš život, propovjednik je naglasio da je fra Ivan Peran živio iz istine Isusa Krista. „Usvajao je pogled na sebe iz pogleda Isusa Krista. U evanđelju je vidio sebe kao u zrcalu. Naš fra Ivan Peran je sebe vidio u Isusovu licu. Tu je otkrio svoju ljubljenost, spašenost, vječnost, tu mu je naviješteno da je on dijete Božje, vidio je bratstvo i zato se rado potpisivao brat Ivo. Tu je niklo dostojanstvo, tu je rastao i ovaj čovjek kojeg se danas spominjemo. Jer sveci su uvijek bili oni koji uprisutnjuju otajstvo živoga Boga, koji su vođeni ljubavlju Duha Božjega, koji se daju slomiti i oblikovati riječju Božjom. Oni postaju živa i sveta pokaznica Božja na zemlji. Zato su sveci naš korektiv na zemlji“, rekao je fra Andrija.

U nastavku fra Andrija je spomenuo kako je fra Ivan opjevao Gospodnju svetost svojim bićem. „Dobro stablo rađa dobrim plodovima, loše stablo lošim plodovima, danas govori Krist u evanđelju. Stablo koje je osudilo fra Ivana rađalo je lošim plodovima i danas možemo jasno vidjeti gdje su njihovi plodovi. Naprotiv, fra Ivan Peran je otkrio živoga Boga i rodio je plodom bratstva, vjere, ljubavi, plodom Riječi. Srce koje je preplavljeno Božjom dobrotom ono zrcali Božju dobrotu. Kršćaninovo srce priznaje Isus je Gospodin. To je temelj naše vjere. Zato gospodari ovoga svijeta nisu bogataši, političari, jer gospodarica svih tih gospodara ovoga svijeta je smrt. Svetac vidi drugačije. Svetac vidi da je Isus Gospodar. Kad uđe u svijet Krista Uskrsla ne boji se niti umrijeti, jer je onda smrt put kući, put k Ocu. Iz toga je razumljiva gesta fra Ivana Perana da je prihvatio iz ljubavi i vjere prema Kristu i smrt. Nije se Krista odrekao i cijeli njegov život bio je opijevanje i slavljenje Gospodina“, obrazložio je provincijal.  

Potom je rekao kako se ove godine ne spominjemo samo stote obljetnice rođenja fra Ivana Perana, nego i stote obljetnice njegova krštenja. Istaknuo je kako u kršćanstvu nema ništa veće od biti kršten u Krista Isusa, unesen i ucijepljen u Kristov život. „Fra Ivan je s ponosom govorio kako je kršćanin i živio je iz svjetla Isusa Krista. Otajstvo evanđelja on pretvara u pjesmu. Ono što je primao, rado je predavao. Zato je svoju kršćansku ljubav posvjedočio moleći za svoje progonitelje, za ljude koji su u tami. Kad je umro diktator komunističkog zlosilja, fra Ivo je u samostanu sabirao braću pozivajući ih da se mole za njega. To je činio s ljubavlju, klečeći je molio za jednog diktatora. To čini svetac, čovjek koji prašta kao što Gospodin prašta, koji ljubi kao što je Gospodin ljubio“, istaknuo je provincijal. Svoju homiliju fra Andrija završio je riječima fra Ivine pjesme „Ti si pjesma Svetosti – samo je Bog svetost. Svetost je praznina koju osjećamo i vapijemo za Božjom blizinom. Tu je otvorenost Svetome trajno nosio fra Ivan. Ti si pjesma Dobrote – naše geslo nosi u sebi Mir i Dobro. Jer se fra Ivan izlagao toj pjesmi Dobrote, mogao je oko sebe zračiti dobrotom. Ti si pjesma ljubavi – jer je spoznao svoju ljubav pred križem. U križu je čitao svoju ljubljenost i svoju grešnost. Pred križem se dizao njegov usklik zahvalnosti. Ti si pjesma naše Vječnosti – baš je zato mogao s mirom prihvatiti osudu na smrt, mogao je ne biti zagađen tuđim zlom, mogao je živjeti u ljubavi cijelog svog života po primjeru svetoga Franje iz Asiza“, zaključio je fra Andrija.
Na kraju slavlja svim okupljenima je zahvalio gvardijan fra Diego Deklić, nakon čega je provincijalni ministar fra Andrija Bilokapić na grobu izmolio molitvu za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega fra Ivana Perana. Misno slavlje pjevanjem su animirao  je zbor košljunskog samostana „Mir i Dobro“ te zbor Župe Punat pod ravnanjem gosp. Anđela Žica. U liturgijskoj asistenciji bilo je desetak svećenika i poslužitelji kod oltara bogoslovi Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra.


Nakon euharistijskog slavlja predstavljena je nova knjiga vicepostulatora Postupka  za proglašenje blaženim i svetim fra Ivana Perana fra Bernardina Škunce pod nazivom “Svetost kao pjesma”. Riječ je o kritičkom životopisu (Vita autentica), u cijelosti temeljenom na arhivski sačuvanim ili objavljenim fra Ivanovim tekstovima, te na brojnim svjedočanstvima drugih o njemu. Zbog zdravstvenih razloga fra Bernardin nije mogao biti nazočan. Tajnica  Postupka, Renata Jukić, nakon predstavljanja knjige kazala je da je Postupak na dijecezanskoj razini (SPLIT) – nakon punih devet godina rada uže i šire službene ekipe – u završetku. Sve što je urađeno za Postupak biti će predano Kongregaciji za proglašenje blaženih i svetih u Rimu. Na nama ostaje  da bolje upoznamo poseban životni put fra Ivana Perana i da se molitvama uključimo u konačni cilj ovog Postupka: proglašenje blaženim našega karizmatičkog oduševljenika Krista i njegova Evanđelja u duhovnom stilu sv. Franje Asiškog.