Sluga Božji fra Ivan Peran rođen je u Kaštel Starom 25. lipnja 1920., a umro je u samostanu na Poljudu u Splitu 14. rujna 2003. Sprovodno slavlje obavljeno je na ‘njegovu’ Košljunu uz nazočnost velikog broja vjernika i časnih sestara te oko 150 svećenika predvođenih biskupom krčkim msgr. Valterom Županom i nadbiskupom riječkim msgr. Ivanom Devčićem.

U travnju 2011. pokrenut je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim što se vodi u Nadbiskupijskom ordinarijatu u Splitu pod predsjedanjem nadbiskupa Splitsko-makarskog mons. Marina Barišića, radom njegova delegata mons. dr. Josipa Delića te ekipe od dvanaest članova, teologa i crkvenih povjesničara.Najveći dio posla – u dobroj suradnji s delegatom dr. Josipom Delićem – obavlja se preko Ureda, odnosno Vicepostulature sluge Božjega fra Ivana Perana, s adresom u franjevačkom samostanu na Poljudu u Splitu, što vodi fra Bernardin Škunca i tajnica Postupka Renata Jukić. Taj posao se posve približio kraju. Nadamo se da će biti svečano zaključen u jesen ove godine. Nakon toga će Postupak biti nastavljen u Kongregaciji za proglašenje blaženim i svetim u Rimu. O svemu je upoznat generalni postulator franjevačkoga reda (Rim), fra Giangiuseppe Califano, koji će u nastavku biti stalni posrednik Postupka kod spomenute Kongregacije.

SREDIŠNJA PROSLAVA OBLJETNICE

Središnje obilježavanje stote obljetnice fra Ivanova rođenja obavit će se u srijedu, 24.lipnja ove godine, u župnoj crkvi u Kaštel Starom s početkom u 19 sati.

Svečano misno slavlje predvodit će Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, a nakon misnog slavlja održat će se kratki recital sa sadržajem iz fra Ivanovih proznih tekstova, stihova i skladbi. U pjevanju će sudjelovati Župni zbor iz Kaštel Starog i solist HNK-Split Špiro Boban.

Dođite i sudjelujte u proslavi Krista Spasitelja i svetog Ivana Krstitelja preko zanosnog svjedoka vjere fra Ivana Perana.

Voditelji Postupka