Nađoh koju traži duša moja: ŽENA – MARIA SANTISSIMA BAMBINA, krasan kipić djeteta u povojima. Oči staklene, kao žive, smiješak sladak. Digao sam se na kameni kapitel i poljubio slatke obraze i bistre oči. Zdravo Marijo, milosti puna… OVO JE ONA ŽENA! Ti si moja ŽENA… Žena, bez koje ČOVJEKU nije dobro biti… Ovdje Ti opet obnavljam POSVETU, kako si se Ti ovdje u blizini posvetila, u prisutnosti SVJEDOKA – Onoga koji SVE MOŽE, koji je ovdje ozdravio 38-godišnjeg bolesnika… (bilješka s putovanja u Svetu Zemlju, Crkva sv. Ane u Jeruzalemu)

Ne popuštam s povjerenjem u Mariju, sjećajuć’ se čudnog, ali nenadmašivog povjerenja i intimnosti Bolivijaca: Tuča opustošila siromašne vinograde, njive – sve – bijednih Bolivijaca. Uzeše Gospin kip ‘Virgencita’ i vuku ga okolo gore dolje po toj pustoši. Zašto? – pitaju ih. „Da vidi Virgencita ‘porqueria’, koju je učinio Njezin Božanski Sin.“

Rođenje Marijino početak je rađanja svega velikog počevši od Božića! Mala Gospa je jedna od najvećih tajna. Mala, sićušna, čak NIŠTA. Gospa = gospodarica. Biti ništa i biti gospodarica? Dvije protivnosti divno sljubljene!

Marija se posvećuje Gospodinu u najnježnijoj dobi da se Gospodin po toj POSVETI naseli u Njoj. On je, doista, u njoj već od njezina začeća, a Ona u prvom bljesku vlastite svijesti sebe svjesno i voljno potpuno Bogu posvećuje.

Marija je MALA – MALENA. Najjednostavnije: SLUŠKINJA, ali i SLUŽBENICA, tj. ona koja SLUŠA I SLUŽI. Ona je SLUŠBENICA, da može biti SLUŽBENICA – sluša, da može SLUŽITI. Ako ne razumije, pita (kod Navještenja, kod našašća Isusa u hramu). Službenica je sve do Kalvarije i gornje dvorane, prve Crkve. Službenica je do: „Evo ti Sina, evo ti Majke“ – do MAJČINSTVA, jer je Majka najveća službenica. Marija je još uvijek službenica, jer je uvijek i bez konca MAJKA.                                                           

Marija je GOSPA = GOSPODARICA i to nad svim gospodaricama… Kako i zašto? Baš zato jer je SLUŽBENICA. Ona sluša ono što Bog hoće. Dakle, njezina volja je u volji Božjoj, zato je nepogrješiva i gospodarica, kao što je Bog gospodar.

Vrlo znakovit pojam: MALA GOSPA. Ali bitno: mala Gospa, DIJETE GOSPA je raslo pred Bogom i ljudima, uvijek ostala MALENA, tj. duboko svjesna da sve što ima jest od Boga: EVO SLUŽBENICE… Zato je velika njezina VJERA. Svjesna da je SLUŽBENICA, ona svu VJERU postavlja u VJERNOST Božju i zato je VJERA njezina učinkovita. Ona svu NADU postavlja u Boga, jer Bog ne može izdati. Sva njezina ljubav je Bog, i zato je sva sretna jer je prožeta tom ljubavlju i njezina ljubav je u okviru beskrajne ljubavi Božje. Ta ljubav prema Bogu i svom Sinu otkupitelju je zahtijevala trpljenje, i poput Sina uzima KRIVNJU NAŠU na sebe!

Slaveći MALU GOSPU uzimamo na sebe MALENOST, POSLUŠNOST, SMISAO VJERE I NADE i po LJUBAVI TRPLJENJA.