Misli

939

ASKEZA

Moramo biti odlučni u borbi protiv zla koje u nama stanuje, i ostalo će se lakše riješiti. Askeza mora biti do konca: „i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!“ (Lk 12, 50).

BITI

Nije dovoljno zvati se Božji, nego: BITI BOŽJI.

BOGATSTVO

O blaženo bogatstvo siromaštva!

CRKVA

Brinuti se za članove Crkve, znači biti suradnik Istine – samoga Boga. Znači svjedočiti živu vjeru i živjeti od vjere. Bog preko takvih vjernika postaje vidljiv u svijetu po Crkvi.

ČOVJEK

Kaplja na listu – to je čovjek. Bljesne na suncu – proglasio bi ga dijamantom. Sklizne s lista; više ni kaplja nije!

ČUDO

Zar je moguće čudo, gdje nema vjere?

DJELOVATI

Nije dovoljno „biti dobar“ i ostati skrštenih ruku.

DOBAR PRIMJER

Nikakav novac ne može isplatiti dobar primjer!

DUŽNOST

Radije primiti po leđima, nego se ogriješiti o dužnost, ako je ona i tajna.

EUHARISTIJA

Euharistiji se mora dati u svakom pogledu prvo mjesto.

EVANĐELJE

Evanđelje je uvijek živo; i to se mora očitovati i biti vidno na meni i u meni!

FARIZEJI

Nije ostalo na farizejima. Nerijetko glumimo čuvare vjere i ćudoređa… Pitani smo… – šutimo. Po uglovima smo spremni kritizirati, rogoboriti, podvaljivati. Bojmo se Njegova pogleda!

GORJETI

Kako ćemo ‘zapaliti’, ako sami ne gorimo? Nema ništa od onog plamena voštanica, ako mi nismo plamen. I ja, i mi, na uznemiravanje svijeta moramo još više izgarati, ali ne dati se ‘utrnuti’!

HRAM

Ne događa li se da ‘prijatelji’ Božji oskvrnjuju svjetovnošću hram i oltar? Taj HRAM i oltar je svaki krštenik. 

IDEAL

Kako bi bilo vrijedno, divno i pošteno tražiti u ljudima i njihove KARIZME, ne samo nedostatke s kojima se izruguje!

ISTINA

Veličina je u Istini. Sve gledati onako kako jest; to izgleda tako naravno, ali je

obično u životu tako tuđe, kao nešto drugo nego mi.

Istina nije ničiji monopol, zato objektivno osluškujmo i svoje protivnike.

JA

„Ja“ je početak nereda, nesklada, „buntovništva“ i početak smrti.

JEDINI

Bog je svakome ČITAV, i svatko je Bogu kao da je jedini stvoren.

JEZIK

Jezik je očitovanje našega srca: kakav je izvor, takva je voda. Naše riječi su očitovanje mudrosti, mudrosti svjetovne ili one odozgo. Nastojati oko čistoće srca, da bi riječ – jezik izgrađivao.

KARAKTER

Karakter ćeš najbolje upoznati u igri.

Nogomet – igra – otkriva karakter bolje i potpunije nego duhovni razgovori!

KRŠTENIK

Svi krštenici trebaju biti uzor i svjetlo svijetu.

KRŠTENJE

Dičite se svetim imenom Božjim. Vi ga nosite na svojim čelima i u srcu. Sjetite se čudesa koja Gospodin učini s vama po krštenju. Živite svoje krštenje!

KRUNICA 

Krunica je VELIKI ZNAK, ali nije čarobni štapić. Krunicu nositi zato da je molimo, kako bi usvojili njezin sadržaj: ISUSOV ŽIVOT, kako ga je usvojila MAJKA ISUSOVA.

LITURGIJA

Liturgija nam otvara NEBO.

LJUDI

I sveci i prvi kršćani i redovnici – svi su LJUDI. To se ne smije zaboraviti, jer se ponekad idealizira neku osobu, zajednicu ili vrijeme i bježi od stvarnosti.

MALOVJERNOST

Malovjernost je znak i dokaz da nam Gospodin još uvijek nije sve.

MARIJA

Služenje BOGU i služenje čovjeku jest zvanje Marijino. Ona to u potpunosti, kolikogod je to stvorenju moguće, vrši.

MILOSTINJA

Milostinja je i primanje i davanje. Jedini Bog je Gospodar svega, i sve što primamo, od Njega primamo kao milostinju. Poput Njega moramo biti u davanju, dijeljenju milostinje. Svjesni da dajemo Božje; dajemo ono što nam je DAROVANO kao milostinja. Stoga i primati i darivati s poštovanjem, cijeneći svaku stvar, i čitavi biti u svakom daru. Tada milostinja i što se prima i što se dariva jest i postaje MOLITVOM, jer je sve samo radi Boga, a MOLITVA u srži i jest: uzdignuće misli i srca k Bogu.

MISA

Misa je sve i središte svega.

MOLITVA

Gospodin nas je naučio molitvu OČE NAŠ… Kad bi molili i samo te dvije riječi s uvjerenjem te bogate i najbogatije stvarnosti, bilo bi dovoljno!

MUDROST

Ne uzeti na laku ruku i ne nasjesti optužbama protiv crkvenih službenika. Isto tako ne uzimati u crkvenu službu na brzinu i neispitano.

NASLJEDOVATI

Hvalimo se ‘govorenjem’ o vrlinama svetaca, umjesto da ih nasljedujemo!

NASTOJANJE

Što učimo druge, nastojmo vršiti sami.

NAŠA ULOGA

Uloga našega čitavog života pred svim što je stvoreno, biti živi „Tebe Boga hvalimo“, kao što je to Isus, naš prvi brat, u kojemu smo vidjeli i osjetili prisutna Boga, kojega „nitko nikad nije vidio.“

NAVIJEŠTATI

Svima naviještajte: Približilo se Kraljevstvo Božje! To je najvažnija vijest na svijetu. Za to je sišao i sam Gospodin.

NESAVRŠENOST

Nesavršenosti su moguće i u najsvetijim organizacijama.

NEZAHVALNOST I UVREDA

Što mi znači nečija nezahvalnost, nečija uvreda? – Samo me može peći i gristi moja uvreda drugome, ako je još nisam okajao i izravnao.

NOVAC

Gdjegod dolazi u obzir novac, imanje, bogatstvo, u opasnosti je život. Novac – bogatstvo je zadržalo mladića (Mt 19) mada je pokazivao dobru volju, mada Marko o njemu zapisa: Isus ga zavolje… Novac je upropastio Judu očitovavši se u svem svom ‘blještavilu’ i otrovnosti uz alabastrenu posudu. Novac, mnogo novaca će zablještati i ‘skriti’ istinu i zavezati jezik stražarima groba. Ali je najstrašnije kad je to najjači argumenat svećenicima i starješinama (Ev. Mt 28, 11 – 15). Doista, potrebno se upitati da li mi je BAŠTINA Bog ili novac?

OBNOVA

Obnova je samo u Križu, molitvi i sakramentima!

OČENAŠ

Slabo je ovdje, jao ako ovako bude i gore /na nebu/. – Pa zašto bi bilo ovako? – upitam. – Pa eto, veli mi, tako molimo u Očenašu: kako na nebu tako i na zemlji… – Oh, draga, molite čitav Očenaš, tek onda ćete znati kako je gore… Budi volja Tvoja, kako na nebu tako i na zemlji… Na nebu se vrši Njegova volja, pa je gore raj, a ovdje mi hoćemo da se vrši naša volja – pa nam i jest ovako.

OBRADOVATI

Kako je divno obradovati čovjeka! – a često puta, to nas malo pažnje stoji!

ODGOJ

Uzor odgoja djece jest način kako Bog nas odgaja.

ODGOVORNOST

Svatko je pred Bogom za sebe odgovoran: „Bog nikome nije dao dopuštenje za grijeh“ (Sir 15, 20).

OSREDNJOST

Osrednjost – živi se – mora nestati.

OTAC

Nikad i ništa manje Isus od nas ne traži, nego: biti kao OTAC! Sasvim dosljedno, jer Isus gleda ono što jesmo po volji Očevoj: Njegova djeca! Dakle, biti njegova duha!

OPTIMIZAM

Kršćanski OPTIMIZAM nije tlapnja. Temelji se na Bogu koji ljubi sve što je stvorio i koji hoće da se svi ljudi spase, i kojemu je i najmanje dobro svjetlije nego zlo.

POGRIJEŠITI

Ako si i pogriješio, vrati se, nije sve izgubljeno!

POKORA

Mora biti pokora; ako je nemamo, moramo je sebi nametnuti.

PONIZNOST

A što je poniznost? Gledanje na stvari i događaje realno. Što znači REALNO? Što imaš a da nisi primio? DAKLE: Sve je Božje, i to zahvalno primati i koristiti, umnažati, doprinositi u zajednici…

POSLUŠNOST

Poslušnost – pokornost je NAJVEĆA ŽRTVA, jer to nije nešto izvan nas, nego MI sami.

POST

Kao što je milostinja DARIVANJE, ne manje je i post DARIVANJE, i svako djelo i svaka služba je darivanje Bogu, stoga je prirodno da je to što savršenije, što potpunije, što radosnije.

Post u svojoj biti je nužna stvar za spasenje, a jezgra posta jest darivanje sebe i objeručke s potpunim povjerenjem PRIHVAĆANJE svega što Otac šalje.

POŠTOVANJE

Uvijek zadržati poštovanje prema svakome, iako se prema nama drugačije postupa.

POZVANI

Ne čekati! Pozvani smo na sudjelovanju za spas svih ljudi! Kršćanin je KRIST! KRIST je CRKVA!

PRAVEDNOST

Tko je i što je sv. Josip? Otkud mu veličina iznad svih velikana na svim područjima? Jer je PRAVEDAN, a pravednost je u ispravnom odnosu prema Bogu, sebi i bližnjemu. Bogu potpuno po vjeri odan, i time sebe dariva čitava Bogu; odnos prema najbližem bližnjemu, Zaručnici Djevici je divno svjedočanstvo koje opravdava povjerenje koje mu je Bog dao.

PREDANJE

Ako ne mogu prenositi duboku teologiju i nauku, mogu Njegovo radosno predanje i darivanje i vedrinu.

POTPUNO PREDANJE

Onaj preko kojega će Bog izvesti velike stvari, uvijek je samo onaj koji se Bogu potpuno preda.

PREPOZNATI

Tako je  kod ljudi: veličaju ‘kopije’ i skupo ih plaćaju, a u ORIGINALIMA ne znaju prepoznati velikog auktora – BOGA! i ne daju mu dužnu SLAVU I HVALU!

PRETVARANJE

PRETVARANJE počinje u vlastitom srcu i RAZUMU. Čovjek najprije sebe uvjerava ili barem POKUŠA UVJERITI, da bi si mogao ovo ili ono dopustiti; pa i potajni grijeh koji nitko ne vidi, a pokušava ga i sam pojedinac ne vidjeti, OPRAVDAVAJUĆI GA OKOLNOSTIMA.

PRIHVATITI POVJERENO

Krist najbolje znade što će nam povjeriti za izgrađivanje Tijela Kristova. Vjerujmo u to i molimo da možemo baš to prihvatiti i što potpunije toj ulozi odgovoriti. Time najprije sebe učvršćujemo, a onda Crkvu.

PRIZNANJE

Ne mnogo psihologizirati ni filozofirati, nego nastojati po svim svojim mogućnostima jednostavno i iskreno priznati svoju grešnost bilo zloće bilo slaboće Onome koji nas ljubi, a mi na tu ljubav nismo odgovarali; priznanje uključiti želju i nastojanje ljubiti, znači početak novog života.

PROGONJENI

Progonjeni smo od naše grešne naravi; blago nama jer joj se opiremo da bi Bog u nama zavladao!

PROPOVIJEDANJE

Svako SLUŽENJE je propovijedanje životom!

PROROK

Svaki od nas je poput Mojsija, PROROK svom bratu. „Pogriješi li tvoj brat, idi pokaraj ga nasamo…“ pouči svog brata, brini se za njegov boljitak!

RAČUN

Živimo tako općenito, kao da ćemo se i preseliti općenito, kao da ćemo i račun davati općenito, a ne mislimo, da smo svaki sebi sve – svaki sebi sve!

RAD

Rad je milost, jer je nastavljanje Stvoriteljeva djela. Zato mora biti prožet Stvoriteljevim duhom.

RADOST

Bog hoće životnu našu radost, a ona je jedino da se dademo voditi Duhom Božjim. Radujmo se da možemo poput Krista darivati se u poniznosti ne misleći ni na kakav uzvrat ni interes. Radovati se u druženju s malenima, odbačenima, prezrenima.

RAZUM

Gospodin nam je darovao razum i hoće da se tim darom služimo. Ipak ne smijemo se o svoj um objesiti kao o nepogrešivost; to bi bilo idolopoklonstvo!

RAZVALINE

Razvaline… to je svaki čovjek koji je okaljao Božju sliku na koju je stvoren.

RIJEČ I DJELO

Riječju često i da,  a možda u isto vrijeme životom i primjerom demantirali… Isus je ili DA! ili NE!; što mora biti: Da! – to je DA! – Što mora biti Ne! – to je: NE!

SABLAZAN

Koliko toga moramo sebi uskratiti, da ne sablaznimo!

SAVRŠENSTVO

Gospodin ne traži savršene ljude, ali traže one koji će tražiti oproštenje i iskreno nastojati oko popravka.

SIROMASI

Biti uvjereni da smo siromasi i sve očekivati od Gospodina. Takve On sobom ispunja, i preko takvih se On očituje.

SLOBODA

SLOBODA je ne robovati grijehu ni strastima.

SLUŽBENICI BOŽJI

Službenici Božji moraju imati mnoge kreposti, a posebno se trebaju odlikovati razboritošću, zdravom naukom i svetim životom. Samo tako se mogu sami oduprijeti i gospodariti nad onim koji se iskazuju pobožnima i poznavateljima Boga, dok ga životom niječu.

SLUŽENJE

Služenje je nužno povezano s trpljenjem.

SRCE

Nek vam srce bude čisto, kako bi provrelo i vrelo čežnjom, nakanom i djelom: ljubiti. Ljubiti ljubavlju kojom smo stvoreni i ljubljeni.

STRAH

Strah je mjerilo, pokazatelj koliko Božji duh živi i vlada u nama, koliko smo svjesni da smo članovi Božje obitelji, i koliko živimo u toj svijesti; koliko živimo od uvjerenja da Bog neprestano bdije nad nama

STRAST

Ne daj da te zavede bilo koja strast, jer u tom slučaju pravo ne procjenjuješ!

SUD

Gospodnja riječ i Gospodnji sud nije kao naš. Kad bi se otkrila srca svih, ne bi li smo se zgrozili pred onima koje možda preziremo? Možda su daleko Bogom bogatiji od nas koji smatramo da imamo monopol dobrote i ‘ključ’ neba! Posljednji prvi, a prvi posljednji…!

SVEĆENIK

Svećenik – poput Isusa Krista – svima sve, da svima koristi i sve spasi, – ali ničiji eksponent!

SVETE TAJNE

Bože sačuvaj da nam Svete Tajne, jer su svagdašnje, postanu beznačajne! A moguće je!

SVETOHRANIŠTE

Svi problemi se rješavaju u razgovoru pred Svetohraništem.

SVETOST

Jedini smisao života jest svetost. I ne drugo, ne ‘dobrota’, ne ‘dobro srce’, ne ‘dobra narav’, ne ‘pobožnost’, ne ‘karakternost’, ne ništa manje nego svetost. 

SVIJEĆNICA

Blagdan SVIJEĆNICE je PUTOKAZ IDEALU: BITI SVJETLO poput Isusa koji je samo SVJETLO; ali je i ispit savjesti: koliko smo to postigli? Koliko se trsimo postići, i okolnost: nova milost – poziv da to postignemo, da se probudimo.

SVIJET

Ne prihvaćajte načela svijeta, jer će vas, svoje, sam svijet progutati i izbljuvati!

SVJEDOČITI ŽIVOTOM

Moram voditi računa o tome kako će moj govor, moje ponašanje djelovati na okolinu, iako po sebi ono što govorim ili činim ne mora biti zlo.

ŠUTNJA

Ako nije neophodno nužno, ne govori ni najbližemu! Jer ljudi ne znaju šutjeti, i uživaju u ‘prijenosima’, a prijenosi, zapažam – ne malo škode i kvare…

TRUDITI SE

Kad bi ljudi uložili onoliko truda da postanu bolji, koliko ulažu da se pokažu važnima, – oh, koliko bi bili sretniji!

TUĐE MIŠLJENJE

Počevši od zdravlja do angažiranja na bilo kojem području, svaki savjet liječnika ili mišljenje svijeta uopće nam je bliže nego li savjet i darovi Duha  Božjega!

UČINITI – NE UČINITI

Kad bi me netko pitao: što je najviše u Evanđelju i što je najkraće po čemu se može obnoviti život i obećati stvarna sretnija i sretna prisutnost i život ljudi na zemlji, rekao bi: Isusove riječi „Što ste  učinili jednom – bilo kome, – meni ste učinili. Što niste učinili bilo kome, ni meni niste učinili.“ – Jedna zanimljivost: Ovdje uopće ne dolazi u obzir činiti zlo; očito je po drugom dijelu izreke. Učiniti ovdje znači: učiniti dobro. Ne učiniti znači: propustiti! A propust se kažnjava!

UČITI

Učimo se u bližnjemu uočiti i pozitivno (uvijek ćemo nešto naći!), a ne samo nevaljalo!

UGODNO GOSPODINU

Gomilanje molitava, izvanjskih čina pobožnosti, Gospodinu je odurno. Biti svjetlo kao Gospodin; činiti dobro kao Gospodin; nastojati prianuti  i prijanjati uz Gospodina, nastojati biti njegova prisutnost među ljudima, to je njemu ugodno i to On blagoslivlja.

UM

Teško se otkidamo od svog mišljenja. Zato će Duh Sveti reći: Obratite se umom svojim.

UPOZORITI

Tko ljubi nije mu teško upozoravati. Majka će uvijek ponavljati: Budi dobar…

USPJEH

Ako želimo uspjeti, duhovno roditi, donijeti plodove, trebamo najprije sami biti sveti; čisti od mana, a urešeni krepostima!

Vjerovati Isusu i predati mu se – garancija je uspjeha, jer je onda Isus koji djeluje.

VARATI

Strašno je opirati se Duhu Svetome, i varati Duha Svetoga… Bog vidi srca… Možemo varati čovjeka, ali Bog ne!

VAŽNO

Jedino VAŽNO jest biti pripravan na DOLAZAK GOSPODNJI.

VELIČINA

Svi ljudi su pred Bogom jednaki i veliki! Da li za tu spoznaju svoje veličine zahvaljujemo Bogu i po tome se vladamo?

VESELJE

Veselje je daleko bolji lijek nego sve tablete. A osobito veselje s Bogom u molitvi.

VJEČNOST

Upravo je nevjerojatno da nikako ne vodimo računa o svojoj vječnosti! Ukoliko mislimo, to je tako šturo i toliko zavijeno u ‘trnje’, da uopće ne dolazi do izražaja kao životna misao, jer, kad bi iole to bilo realno i ozbiljno, mi bi se zgrozili na konstataciju naše površnosti!

VJERA

Teško je vjerovati; vjera je dar i treba ga prihvatiti, a prihvaćamo ga manje nego i slutimo! Posebno je teško vjerovati u ono najmanje, svakidašnje; u Boga kroz i po čovjeku koji je svaki dan s nama. Čvrsta vjera počiva na čvrstoj poniznosti i poučljivosti! A naša djela i čitav naš život u svagdašnjosti na mjestu gdje jesam i djelu koje obavljam pokazuju kolika je i kakva je naša vjera.

VRIJEME

Nije li veliki grijeh današnjeg čovjeka što NEMA VREMENA ni za sebe ni za drugoga? Zar nam nije vrijeme darovano da SLUŽI i nama i svakom čovjeku? Za čovjeka uvijek treba imati VREMENA!

ZAJEDNIŠTVO

Zajedništvo; vrhunac svega što nam je Otac mogao dati i Sin otkriti i donijeti jest ZAJEDNIŠTVO s Presv. Trojstvom.

ZAVIST

ZAVIST je sinonim za JA, a JA je vučica koja će žderati i svoju mladunčad.

ZLATO

Zlato je sve što posjedujemo: od života do talenata; smirna je bolest, trpljenje, nepriznavanje, – sve nepogode i sve što je protivno našem JA. Tamjan: poklon i zahvala i hvala Bogu u svim (ne)prilikama.

ZNAK

Uvijek čovjek traži znak i misli: još ovo, i bit će mi jasno. Znakova ima obilno, ali ih dovoljno jasno ne vidimo, a na prošle zaboravljamo! Nisu u pitanju ZNAKOVI, nego je u pitanju VJERA I SUSRET S GOSPODINOM!

ZNAK VREMENA

Kad se govori o ZNAKOVIMA VREMENA, redovito se okrećemo oko sebe, smatrajući da trebamo uočavati samo ono IZVAN. Ipak, najprije treba uočiti ono IZNUTRA. A iznutra, u sebi imamo GRIJEH koji prebiva u nama.

ZVANJE 

Kad si upoznao sigurnost zvanja, nema oklijevanja! Da li ćeš sutra čuti?

ŽELJA

Želim biti otvoreno Evanđelje i otvoreni ‘BETLEHEM’ svima s kojima živim i s kojima se susrećem. Gospodine, pomozi.

ŽRTVA

Žrtva do iznemoglosti je nešto veliko. „Evo Jaganjac Božji…“ dignuo sam hostiju, a kroz staklo na ulaznim vratima se prosulo crveno svjetlo. Obasjalo nas i hostiju. Sunce je probilo između plavog – plavog Čiova i plavog oblaka nad Čiovom. Bilo je ognjeno, kao „grm što gori a ne izgara“.